Weet u hoe merkbewaking u kunt helpen?

Om merkrechten te verkrijgen moet een merk geregistreerd worden in het merkenregister. Hiermee verkrijgt u het alleenrecht op het merk.

Maar als het merk eenmaal beschermd is, is het nog wel zaak om het merk te verdedigen tegen inbreukmakers. Merkbewaking kan u daarbij helpen. Het kan voorkomen dat u in dure rechtszaken verwikkeld raakt.

Hoe merkbewaking u kunt helpen leest u in onze brochure die u kunt downloaden.

Wat is merkbewaking en hoe kan het mij helpen warp-1

 

WILT U UW MERK BEWAKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

WAT IS MERKBEWAKING EN HOE KAN HET MIJ HELPEN?

Om merkrechten te verkrijgen moet een merk geregistreerd worden in het merkenregister. Hiermee verkrijgt u het alleenrecht op het merk. Maar als het merk eenmaal beschermd is, is het nog wel zaak om het merk te verdedigen tegen inbreukmakers. Merkbewaking kan u daarbij helpen. Het kan voorkomen dat u in dure rechtszaken verwikkeld raakt. Hoe merkbewaking u kunt helpen leest u hieronder.

Ook al heeft u een merkrecht, het kan nog steeds dat een ander hetzelfde of een sterk lijkend merk aanvraagt voor registratie. De merkeninstantie zal een dergelijke aanvraag niet weigeren op grond van het bestaan van uw oudere merkrechten. Het initiatief om bezwaar te maken tegen inbreukmakende merken ligt bij de merkhouder zelf. U zult dus zelf moeten optreden. En om te kunnen optreden heeft u dat machtige wapen nodig; de merkregistratie.

Maar, hoe komt u erachter dat iemand anders bewust of onbewust inbreuk maakt? Als eenzelfde of een gelijkend merk al gebruikt wordt, bent u het misschien al tegengekomen in de markt. Wij raden u aan altijd goed uw eigen markt en uw concurrenten goed in de gaten te houden. U kunt uw merk ook opnemen in Google® Alerts. Mocht er iets gepubliceerd worden op internet waar uw merk in voorkomt, dan wordt dit gerapporteerd door Google®. Dit is geen waterdicht systeem, maar wel een handig instrument.

Lastiger is het wanneer dit inbreukmakende merk nog niet gebruikt wordt, maar wel is aangevraagd voor registratie in het merkenregister. Dat wilt u natuurlijk te allen tijde aanvechten. U kan daarachter komen door merkbewaking. Als u uw merk opneemt in het merkenbewakingssysteem dan ontvangt u een inbreukalert op het moment dat een merk wordt ingediend dat op uw merk lijkt. U kunt dan tijdig actie nemen en voorkomen dat het merk wordt geregistreerd.

De voordelen van bewaking:

  • Met merkbewaking weet u in een zo vroeg mogelijk stadium of er inbreuk op uw merk wordt gepleegd zodat de schade aan uw merk kan worden beperkt.
  • Merkbewaking werkt kostenbesparend! Een dure gang naar de rechter kan worden vermeden, omdat er gebruik kan worden gemaakt van speciale bezwaarprocedures.
  • Door merkbewaking kunt u snel optreden en is een wederpartij eerder geneigd zijn voorbereidingen te stoppen dan wanneer hij zijn merk of handelsnaam al enkele jaren gebruikt.
  • Merkbewaking is een essentieel onderdeel van actieve bescherming van uw merk.

In ons blog Welke soorten merkbewaking zijn er? leest u hier meer over. Of bekijk onze video over het bewaken van uw merken. Een registratie van een merk is één, maar een actieve verdediging tegen inbreukmakers is minstens zo belangrijk.

Bij de bescherming en bewaking van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Lees ook ons blog 6 tips om uw merk actief te verdedigen of neem contact met ons op.