Uw merkregistratie stap voor stap uitgelegd

Gefeliciteerd, na lang broeden, vele brainstormsessies of juist door een ingeving heeft u een nieuw merk: een productnaam, bedrijfsnaam of logo. Om te voorkomen dat anderen misbruik van uw merk maken of hetzelfde merk gaan gebruiken, is het belangrijk het merk te beschermen.

Maar hoe te beginnen? 

 • Stap 1: Kies een onderscheidend merk
 • Stap 2: Neem contact met ons op
 • Stap 3: Doe onderzoek naar de beschikbaarheid
 • Stap 4: Merkaanvraag
 • Stap 5: Definitieve registratie
 • Stap 6: Bewaak uw merk tegen inbreukmakers
 • Stap 7: Aan de slag!

Download het stappenplan merkregistratie en ontvang stap voor stap wat de route is voor goede merkbescherming.

Stappenplan merkregistratie; waar te beginnen warp

 

   

WILT U UW MERK PROFESSIONEEL LATEN REGISTREREN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

STAPPENPLAN MERKREGISTRATIE; WAAR TE BEGINNEN?

Gefeliciteerd, na lang broeden, vele bainstormsessies of juist door een ingeving heeft u een nieuw merk: een productnaam, bedrijfsnaam of logo. Om te voorkomen dat anderen misbruik van uw merk maken of hetzelfde merk gaan gebruiken, is het belangrijk het merk te beschermen. Merkbescherming is essentieel om de investering in uw merk te waarborgen. Bescherming op een merk verkrijgt u door het te registeren in het merkenregister. Enkel gebruik ervan geeft geen merkrechten. Registreren dus. Maar hoe te beginnen? Lees hieronder stap voor stap wat de route is voor goede merkbescherming.

Stap 1

Kies een onderscheidend merk. Een van de voorwaarden van merkbescherming is dat het merk onderscheidend genoeg is om producten en diensten van de ene onderneming te onderscheiden ten opzichte van de ander. Een merk mag niet beschrijvend zijn. ‘Euro rent a car’ bijvoorbeeld, is een te beschrijvende naam voor een autoverhuurbedrijf. Ook mag het merk niet misleidend zijn.

Lees onze whitepaper: De kracht van een goede merknaam.

Stap 2

U neemt contact met ons op over uw nieuwe merk. U vertelt ons over uw plannen met uw merk:

 • voor welke producten en diensten het merk bedoeld is (nu en in de toekomst).
 • waar u het wilt gaan gebruiken.
 • wie de merkhouder wordt.
 • of er nog varianten zijn (bijv. een logo in diverse kleuren).

Stap 3

Onderzoek doen naar de beschikbaarheid van uw merk. Om de beschikbaarheid van uw merk te achterhalen, wordt een onderzoek verricht naar eventuele identieke en gelijkende namen. Beide kunnen namelijk een bezwaar vormen voor gebruik en registratie door u. Door een uitgebreid onderzoek bent u op de hoogte van alle mogelijke risico’s die het gebruik en de registratie van uw merk met zich mee brengt. U voorkomt hiermee onverwachte rechtszaken en opposities tegen uw merk.

Stap 4

Merkaanvraag. U ontvangt een voorstel merkaanvraag waarin merkhouder, specificatie van producten en diensten, land, merk en eventuele bijkomstige omstandigheden worden vermeld. Is alles naar wens? Dan wordt de aanvraag ingediend en de verdere registratieprocedure voor u geregeld.

Stap 5

De definitieve registratie. Als de registratieprocedure is afgerond ontvangt u een bewijs van registratie. U heeft nu het exclusieve recht om het merk te gebruiken. De registratie is geldig voor een periode van 10 jaar. Dit kan verlengd worden. U mag nu het ®-symbool gebruiken. Dit schrikt inbreukmakers af en het wekt vertrouwen bij de klant.

Stap 6

Bewaak uw merk tegen inbreukmakers. Snel optreden tegen inbreukmakers is cruciaal voor het behoud van uw merkrecht. Met een bewakingsabonnement bent u direct op de hoogte zodra een ander eenzelfde of gelijkend merk aanvraagt. U kunt dan in een zo vroeg mogelijk stadium optreden en gebruik maken van speciale procedures hiervoor. U ontvangt een inbreukalert met het gevonden merk en een advies over de acties die mogelijk zijn om op te treden tegen dit merk. Lees ons blog Wat is bewaking en hoe kan het mij helpen?

Stap 7

Aan de slag! Maak van uw merk een succes. In de tussentijd houden wij u op de hoogte van belangrijke termijnen om uw merkrecht te behouden en beantwoorden wij uw vragen over merkbescherming of inbreuk. Hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen van uw merk: een nieuw logo, een nieuw afzetgebied of nieuwe producten of diensten die u gaat vermarkten onder het merk. Dit kan allemaal van belang zijn voor de bescherming van uw merk.

Lees ook ons blog 10 valkuilen bij merkregistratie.

Bij het beschermen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk beschermen? Neem dan contact met ons op.