Kunt u uw nieuwe merknaam gebruiken?

Met heel veel zorg heeft u een originele bedrijfsnaam en een mooi logo ontworpen. Tekens die uw bedrijf onderscheiden van dat van anderen. Dit zijn merken en het is belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen na-apers en aanhakers. Controleer en bescherm uw merk daarom goed.

In onze brochure leest u hoe u uw nieuwe merknaam het beste kunt onderzoeken op de beschikbaarheid.

  • Internetcheck
  • Merkregister
  • Hoe werkt een gedegen onderzoek?
  • Voordelen van een onderzoek
Is uw nieuwe merk nog beschikbaar warp

 

   

WILT U UW MERK ONDERZOEKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

IS UW NIEUWE MERK BESCHIKBAAR? 

Met heel veel zorg heeft u een originele bedrijfsnaam en een mooi logo ontworpen. Tekens die uw bedrijf onderscheiden van dat van anderen. Dit zijn merken en het is belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen na-apers en aanhakers. Controleer en bescherm uw merk daarom goed.

Met een merkrecht op zak krijgt u het alleenrecht op het merk en kunt u optreden tegen merkinbreuk. Een merkrecht ontstaat door het merk te registreren in het merkenregister. Voordat u dit doet, is het uitermate belangrijk om te weten of het merk wel beschikbaar is voor gebruik en registratie door u. U wilt immers zelf geen inbreuk maken op oudere rechten van anderen. De gevolgen daarvan kunnen catastrofaal zijn. Maar hoe komt u erachter of uw merk al bestaat?

Internet check, slechts een goed begin

Toen u uw merknaam bedacht, heeft u vast al op het internet gekeken of de naam al voorkomt. Wordt een merknaam al gebruikt door iemand, dan zal deze waarschijnlijk wel uit de zoekmachines rollen. Checken op internet is een goede indicatie. Maar, realiseert u zich dat het geen enkele zekerheid biedt over de beschikbaarheid van een merk.

Niet alle geregistreerde merken worden al gebruikt en kunnen daarom nog niet op internet voorkomen. Merkbescherming ontstaat door registratie, niet door het gebruik van het merk. Er zijn ontelbare merken waar wel bescherming op rust door registratie in het merkenregister en die u niet terugvindt op het internet. Andersom wil gebruik op internet niet zeggen dat een merk niet beschikbaar is. Een internet check volstaat dus niet!

Alleen onderzoek in het merkenregister geeft de juiste informatie

Belangrijk is daarom dat u uw merk altijd professioneel laat onderzoeken in het merkenregister. Alleen dan krijgt u uitsluitsel over de beschikbaarheid van uw merk en antwoord op de vraag of u uw merk veilig kan gebruiken en registreren.

Wilt u zeker weten dat uw merknaam en/of uw logo beschikbaar zijn? Laat dan uw merk onderzoeken door Knijff. Wij zoeken voor u naar eventuele bezwaarlijke merken die een obstakel voor uw merk kunnen zijn. Ook adviseren wij u over de registreerbaarheid van uw merk. Dat wil zeggen of uw merk geaccepteerd zal worden door de merkenautoriteiten. In onze whitepaper De kracht van een goede merknaam kunt u meer lezen over de eisen met betrekking tot de registreerbaarheid van een merk.

Gedegen merkonderzoek dus. Hoe werkt het?

Een volledig onderzoek naar de beschikbaarheid van een merk in het merkenregister geeft inzage over de mogelijke risico’s ten aanzien van uw merk. Er wordt dan niet alleen gekeken naar identieke merken die in het register voorkomen, maar ook naar gelijkende merken. Deze laatste kunnen namelijk ook een bezwaar vormen tegen het gebruik en de registratie van uw merk. Dit onderzoek geeft een volledig beeld en is daarom noodzakelijk voor een ongestoord gebruik en registratie van uw merk.

Er zijn verschillende soorten merkonderzoeken. In sommige situaties kan het raadzaam zijn om te beginnen met een korte check in het merkenregister enkel om te kijken of de identieke naam al voorkomt. Dit kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld een lijstje potentiële namen heeft. Aan de hand van een dergelijke check kan een schifting gemaakt worden welke merknamen het meeste in aanmerking komen. Daarna kunnen dan volledige onderzoeken worden verricht voor alleen de meest potentiële merken in plaats voor alle merken. Dit werkt kostenbesparend. Ook in sommige andere gevallen kan een identieke check handig zijn. Wij adviseren u graag wat voor uw specifieke situatie het beste is om te doen.

Om alle risico’s uit te sluiten is het ook verstandig om en handelsnaamonderzoek bij alle Kamers van Koophandel te doen. Het is namelijk mogelijk dat de merknaam niet in het merkenregister voorkomt, maar dat er wel handelsnaamrechten op rusten en ook dit kan problemen opleveren. U wilt dat natuurlijk op voorhand weten.

Meer informatie over verschillende soorten onderzoeken leest u hier.

Voordelen onderzoek

Met merkonderzoek voorafgaand aan de registratie voorkomt u dat u inbreuk maakt op oudere rechten van derden met alle gevolgen van dien.

De voordelen van merkonderzoek:

  • U bent bekend met de mogelijke risico’s van rechten op oudere merken.
  • Eventuele conflicten met merkhouders van oudere rechten kunnen van tevoren worden geëlimineerd. Zo is er vrij baan voor registratie en gebruik van uw merk.
  • Komt er onverhoopt een groot bezwaar naar voren dan weet u op voorhand dat uw merk niet beschikbaar is en kunt u voor een ander merk kiezen dat wel beschikbaar is.
  • Een onderzoek is slechts een kleine investering in vergelijking met mogelijke zeer grote (financiële) gevolgen.
  • Er ontstaan geen onaangename verrassingen achteraf die alle moeite en energie die u in uw merk heeft gestoken verloren laten gaan. Geef uw merk geen valse start!

Gedegen onderzoek voorafgaand aan de registratie van uw merk is dus een essentieel onderzoek bij de bescherming van uw merk.

Lees meer over onderzoeken op onze blogs 4 tips voor merkonderzoeken en Naar welk soort merken kan onderzoek gedaan worden?

Bij het onderzoeken en registreren van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk onderzoeken? Neem dan contact met ons op.

Lees ook ons blog Maximale merkbescherming in 3 stappen.