Weet u hoe een buitenlandse registratie werkt?

Gaat u met uw merk naar het buitenland? Heeft u ambities die tot ver over onze landsgrenzen gaan? Denk dan goed na over de bescherming van uw merk in het buitenland. U wilt natuurlijk niet dat al uw energie en investeringen voor niets zijn geweest en er in het buitenland iemand met uw merk aan de haal gaat.

Download onze brochure en ontdek hoe u te werk gaat om uw merk optimaal te beschermen in het buitenland.

Een merk registreren in het buitenland, hoe gaat dat warp-1

 

   

WILT U UW MERK IN HET BUITENLAND REGISTREREN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

EEN MERK REGISTREREN IN HET BUITENLAND, HOE GAAT DAT?

Gaat u met uw merk naar het buitenland? Heeft u ambities die tot ver over onze landsgrenzen gaan? Denk dan goed na over de bescherming van uw merk in het buitenland. U wilt natuurlijk niet dat al uw energie en investeringen voor niets zijn geweest en er in het buitenland iemand met uw merk aan de haal gaat.

Het internationaal registreren van uw merk in de merkenregisters van de landen waar u actief gaat worden is de oplossing. Bijna elk land ter wereld heeft een merkenregister. Door registratie van uw merk in het register verkrijgt u merkrechten. Dat betekent dat u het alleenrecht op dat merk krijgt. Daarmee kunt u optreden tegen het gebruik en de registratie van eenzelfde of een sterk lijkend merk door anderen.

Maar voordat u uw merk in het buitenland gaat registreren en gebruiken, moet u onderzoeken of het merk wel beschikbaar is. Daarmee voorkomt u dat u inbreuk maakt op de oudere merkrechten van anderen. Met alle gevolgen van dien.

Onderzoek, een noodzakelijke eerste stap

Zowel identieke als sterk lijkende merken kunnen een obstakel zijn voor de registratie en het gebruik van uw merk. Door uw merk te onderzoeken in de merkenregisters van de landen waar u belang bij heeft, komt u te weten of iemand anders al oudere rechten heeft wat het gebruik en registratie door u mogelijk in de weg staat.

Knijff heeft vooraanstaande instrumenten ontwikkeld om de beschikbaarheid van uw merken snel en kostenefficiënt te onderzoeken. Deze dienst noemen wij Multisearch®. U krijgt per land een lokaal advies van een merkenspecialist en een overkoepelend advies van Knijff voor een hele regio of werelddeel. Helder, zodat u weet waar u aan toe bent en welke acties ondernomen moeten worden. Vervolgens kijken we of de risico’s, die uit het onderzoek zijn gekomen, beperkt kunnen worden. Zijn er geen obstakels? Dan kan het merk direct worden beschermd door het te registreren.

Lees ook ons blog Merkonderzoek in het buitenland, een must of bekijk onze video Een nieuw merk introduceren, daar komt heel wat bij kijken.

Registratie, goed advies van een merkenadviseur is cruciaal

Hoe u uw merk maximaal internationaal kunt beschermen hangt af van uw wensen, uw toekomstplannen en uw budget. Met onze jarenlange expertise is uw merkregistratie in goede handen. Een merkregistratie begint met een advies over wat u precies moet registreren. Niet elke registratie heeft per se toegevoegde waarde en strategische keuzes zijn van groot belang.

De details van uw toekomstplannen en territoriale belangen zijn voor ons belangrijk. Op basis daarvan krijgt u een strategisch advies waar en wat u precies moet registreren om te kunnen optreden tegen eventuele inbreukmakers. Op basis van uw budget, commerciële activiteiten en toekomstplannen adviseren wij welk type registratie het beste voor u is. Er gelden in het ene land bijvoorbeeld andere regels dan in het andere. Dat kan bepalen dat een bepaalde route van registreren in uw situatie beter is dan een andere route. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Een Nationale registratie in elk land afzonderlijk.
  • Een Europese Unie registratie voor alle EU-landen.
  • Een Internationale registratie voor meerdere landen naar keuze.

Als u nog geen merkrechten in de Benelux heeft, adviseren wij meestal om te beginnen met een merkregistratie in de Benelux. Dit is relatief voordelig en eenvoudig. Hierna weet u binnen enkele maanden of er niemand bezwaar maakt tegen uw merkaanvraag. Na uw Benelux merkregistratie heeft u zes maanden prioriteit in het buitenland. Dit betekent dat u voorrang heeft op anderen. Registreert u het merk binnen een half jaar ook in andere landen, dan geldt hierbij de datum van uw aanvraag in de Benelux. Waar en hoe u uw merk in het buitenland kan vastleggen leest u hieronder.

Begin vandaag als u binnen enkele jaren met uw merk de grens over wilt

Regeren is vooruitzien. Dat geldt helemaal voor merkregistratie in andere landen. U moet hiervoor zeker 5 jaar vooruit kijken. Wilt u dus binnen enkele jaren actief worden in een ander land, begin dan vandaag nog met de merkregistratie.

Merk geregistreerd? Verdedig het dan met hand en tand. Bewaking kan u helpen

Met de registratie van een merk krijgt u het exclusieve recht op het merk. U kunt dan optreden tegen identieke merken of tegen merken die erg op uw merk lijken. U moet als merkhouder wel zélf uw merk actief verdedigen. De merkeninstantie zal een aanvraag van eenzelfde of gelijkend merk niet weigeren omdat uw merk al is geregistreerd. Het initiatief om bezwaar te maken ligt bij de merkhouder zelf. Maar hoe weet u of een bezwaarlijk merk wordt aangevraagd?

Als u uw merk opneemt in het merkenbewakingssysteem dan ontvangt u een inbreukalert op het moment dat een merk wordt ingediend dat op uw merk lijkt. U kunt dan tijdig actie nemen. Een registratie van een merk is één, maar een actieve verdediging tegen inbreukmakers is minstens zo belangrijk.

De voordelen van bewaking:

  • Met merkbewaking weet u in een zo vroeg mogelijk stadium of er inbreuk op uw merk wordt gepleegd zodat de schade aan uw merk kan worden beperkt.
  • Merkbewaking werkt kostenbesparend! Een dure gang naar de rechter kan worden vermeden omdat er gebruik kan worden gemaakt van speciale bezwaarprocedures.
  • Door merkbewaking kunt u snel optreden en is een wederpartij eerder geneigd zijn voorbereidingen te stoppen dan wanneer hij zijn merk of handelsnaam al enkele jaren gebruikt.
  • Merkbewaking is een essentieel onderdeel van actieve bescherming van uw merk.

Wilt u meer weten over bewaking, lees dan onze blogs: Wat is merkbewaking en hoe kan het mij helpen? en Welke soorten merkbewaking zijn er? 

Of kijk onze video: Uw merk actief beschermen? Bewaak uw merk!

Meer lezen over uw merk in het buitenland

Kortom: heeft u plannen om uw merk in het buitenland te gebruiken? Wacht niet. Neem contact op met uw adviseur, want elk land heeft andere wetgeving en elk type registratie heeft zijn voor- en nadelen. Onze ervaren adviseurs geven u graag advies. Waar ter wereld uw belangen ook liggen, wij kennen de weg in de registratieprocedures.

Wilt u meer lezen over merkbescherming in het buitenland? Lees dan ook onze blogs: De verschillende merkregistratiesystemen breder uitgelegd of 5 tips voor het vastleggen van uw merk in het buitenland.

Of bekijk onze video: Met uw merk de grens over. Wat zijn de consequenties?

Bij het registreren van een merk in het buitenland komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u uw merk beschermen? Neem dan contact met ons op.