Met uw merk naar het buitenland?

Gaat u met uw merk de grens over, dan is bescherming van uw merk in die landen uiteraard belangrijk. In principe is merkbescherming een nationale aangelegenheid, per land zal de bescherming geregeld moeten worden. Wel bestaan er twee kostenefficiënte manieren om het merk in één keer in veel landen vast te leggen: de Europese registratie en de Internationale registratie. 

Download onze brochure en ontvang uitgebreide informatie over de 5 onderstaande tips waar u aan moet denken als u met uw merk naar het buitenland wilt.

  • Keuze merknaam
  • Merkonderzoek
  • Bepaal de 'route' 
  • Recht van voorrang
  • Merkbewaking
5 tips voor het vastleggen van uw merk in het buitenland warp-1

 

   

WILT U UW MERK IN HET BUITENLAND REGISTREREN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

5 TIPS VOOR HET VASTLEGGEN VAN UW MERK IN HET BUITENLAND

Gaat u met uw merk de grens over, dan is bescherming van uw merk in die landen uiteraard belangrijk. In principe is merkbescherming een nationale aangelegenheid, per land zal de bescherming geregeld moeten worden. Wel bestaan er twee kostenefficiënte manieren om het merk in één keer in veel landen vast te leggen: de Europese registratie en de Internationale registratie.

Meer hierover leest u in ons blog: De verschillende merkregistratiesystemen breder uitgelegd.

Hieronder leest u een aantal tips waar u aan moet denken als u met uw merk naar het buitenland wilt.

1. Kies een naam die ook in het buitenland werkt

Bij het kiezen van een merknaam is het verstandig om rekening te houden met eventuele wensen of plannen om het merk ook over de grens te vermarkten. U zult niet de eerste zijn die tegen een ongelukkige betekenis aanloopt. Fiat Uno® betekent in het Fins bijvoorbeeld ‘Fiat Sukkel’. Dit helpt niet bij het bouwen aan een succesvol merk.

Ook nog goed om te weten: in sommige landen wordt geschreven in een ander schrift dan het Latijn. Dit geldt ook voor merken. ‘Vertaling’ van uw merk in bijvoorbeeld Chinese of Japanse tekens heet translitteratie. Voor de translitteratie van uw merk in het lokale schrift moet een aparte merkaanvraag worden ingediend.

2. Onderzoek of uw merknaam of logo in het buitenland beschikbaar is

Gaat u een merk direct in verschillende landen gebruiken? Dan kunt u uw merk het beste in al die landen laten onderzoeken. Daarvoor beschikt Knijff Merkenadviseurs over een speciale dienst: Multisearch®. Dit is een bundeling van onderzoeken die door lokale collega’s in alle relevante landen worden gedaan. Snel, betrouwbaar en met onmisbaar lokaal advies, want vaak werkt het merkenrecht in andere landen nét even anders. Bij Multisearch® onderzoeken wordt uw merk ook linguïstisch onderzocht. Zo komt u te weten of uw merk in het buitenland een negatieve betekenis of associatie heeft – zie punt 1.

Lees ook ons blog: Merkonderzoek in het buitenland, een must.

3. Bepaal met uw merkenadviseurs de beste ‘route’ voor de merkbescherming

Afhankelijk van uw wensen, uw toekomstplannen en uw budget kan worden bepaald hoe u uw merk maximaal kunt beschermen. Met onze jarenlange expertise is uw merkregistratie in goede handen. Een merkregistratie begint bijvoorbeeld met een advies over wat u precies moet registreren. Niet elke registratie heeft per se toegevoegde waarde en strategische keuzes zijn van groot belang. De details van uw toekomstplannen en territoriale belangen zijn voor ons belangrijk om te weten. Aan de hand daarvan krijgt u een strategisch advies waar en wat u precies moet registreren om te kunnen optreden tegen eventuele inbreukmakers. Op basis van uw budget, commerciële activiteiten en toekomstplannen adviseren wij welk type registratie het beste voor u is. Er gelden in het ene land bijvoorbeeld andere regels dan in het andere.

4. Maak gebruik van het recht van voorrang van een oudere merkaanvraag 

Heeft u al een Benelux merkregistratie en wilt u het merk ook in een ander land aanvragen? Als u dit binnen zes maanden na de aanvraagdatum van het Benelux merk doet, dan kunt u het recht van voorrang inroepen. Dit is gunstig, want uw eerdere aanvraagdatum in de Benelux geldt dan ook in het nieuwe land. Het recht op uw buitenlandse aanvraag gaat dan met terugwerkende kracht in op deze datum. Ook na deze periode van zes maanden kunt u uw merk natuurlijk nog in het buitenland registreren, maar dan werkt de aanvraagdatum niet meer terug tot de datum van uw Benelux aanvraag. Deze prioriteitsregel geldt niet alleen voor de Benelux, het is ook mogelijk om de oudere rechten van de eerste aanvraag van uw merk in een ander land in te roepen.

5. Verdedig uw merk ook in het buitenland met hand en tand

Door uw merk te registreren krijgt u het exclusieve recht op het merk. U kunt dan optreden tegen identieke merken of tegen merken die erg op uw merk lijken. Maar, u moet als merkhouder wel zélf uw merk actief verdedigen. Opname van uw merk in het bewakingssysteem helpt u daarbij. U krijgt dan direct een inbreukalert als een merk wordt aangevraagd dat op uw merk lijkt. Zo kunt u tijdig actie nemen. Bewaking van uw merk kan voor alle landen in de wereld. Er is Benelux bewaking, Europese bewaking en Wereld bewaking.

Voor meer uitleg over merkregistratie in het buitenland, bekijk onze video Met uw merk de grens over. Wat zijn de consequenties? en lees ons blog De wereldwijde merkregistratie bestaat niet.

Bij het registreren van een merk in het buitenland komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u uw merk beschermen? Neem dan contact met ons op.