Weet u hoe u uw merk moet onderzoeken?

Met enkel al in het Benelux register meer dan een miljoen merken is de kans zeer reëel dat er een merk bestaat dat hetzelfde is of sterk lijkt op het merk dat u wilt registreren en ook nog bedoeld is voor dezelfde producten of diensten. Om te voorkomen dat u inbreuk maakt op de rechten van een ander merk is het verstandig om voorafgaand aan de registratie van het merk te controleren of uw merk daadwerkelijk beschikbaar is. Zo weet u of u uw merk ongestoord kan introduceren en gebruiken.

Download onze 4 tips waar aan te denken bij het onderzoeken van merken.

  • Alleen zoeken op Google niet voldoende
  • Zoeken in online berkenregisters niet altijd betrouwbaar
  • Handelsnamen kunnen ook een bezwaar zijn
  • Wees op tijd!

 

 

4 tips voor merkonderzoeken

 

WILT UW MERK ONDERZOEKEN?

Neem dan contact op met een merkenadviseur.

0294 490 900 NEEM CONTACT OP

4 TIPS VOOR MERKONDERZOEKEN

Met enkel al in het Benelux register meer dan een miljoen merken is de kans zeer reëel dat er een merk bestaat dat hetzelfde is of sterk lijkt op het merk dat u wilt registreren en ook nog bedoeld is voor dezelfde producten of diensten. Om te voorkomen dat u inbreuk maakt op de rechten van een ander merk is het verstandig om voorafgaand aan de registratie van het merk te controleren of uw merk daadwerkelijk beschikbaar is. Zo weet u of u uw merk ongestoord kan introduceren en gebruiken.

Met een merkonderzoek van Knijff krijgt u een helder en praktisch advies over de beschikbaarheid en registreerbaarheid van uw merknaam of logo. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken of u de merknaam gaat registreren en gebruiken. Als blijkt dat de merknaam niet beschikbaar is en de kans groot is dat u inbreuk maakt op de oudere merkrechten van iemand anders, adviseren we u over mogelijke vervolgstappen. Soms is een kleine wijziging al voldoende om een merknaam wel probleemloos te registreren! Hieronder leest u vier tips om aan te denken bij het onderzoeken van merken.

1. Alleen zoeken op Google niet voldoende

Bij het bedenken van uw merknaam zult u ongetwijfeld zelf al op internet hebben gekeken of de naam al voorkomt via zoekmachines of in online registers. Op zich een hele logische en goeie eerste check van een merk. De zoekresultaten in Google of een ander zoekprogramma geven een eerste indicatie van het gebruik van uw voorgenomen merknaam, maar dat is het ook. Veel merken waar een merkrecht op rust, zijn nog niet in gebruik. De houders van deze merken kunnen hier wél rechten aan ontlenen. Deze nog niet gebruikte maar wel beschermde merknamen zijn daarom nog niet op het internet te vinden. Verbind daarom geen conclusies aan internetonderzoek van merknamen. U loopt het gevaar inbreuk te plegen op oudere merkrechten.

Daarnaast kunt u gebruik van uw naam aantreffen wat u wellicht doet concluderen dat de naam niet beschikbaar is door u. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Gebruik van een gevonden naam kan een heel ander land betreffen en geen risico vormen voor uw merk.

2. Zoeken in online merkenregisters niet altijd betrouwbaar

Online merkenregisters zijn lang niet altijd even nauwkeurig. Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) – de officiële instantie voor merkregistratie in Nederland, België en Luxemburg – komen vrijwel gelijkende merknamen of merknamen met een aanvullend woord niet uit een check naar voren. Een voorbeeld: als u zoekt of ISIX, wordt IESIX of ISIKS niet gesignaleerd. Zelfs spaties kunnen van invloed zijn op het zoekresultaat! Het risico dat u belangrijke merken mist, is dan ook erg groot. Knijff heeft speciale software om bezwaarlijke merknamen zichtbaar te maken en een volledige risico-inschatting te maken. Zo kunt u ongestoord uw merk gebruiken en registreren.

3. Handelsnamen kunnen ook een bezwaar zijn

Niet alleen oudere identieke en gelijkende merken kunnen een obstakel vormen voor uw nieuwe merk, ook oudere handelsnamen kunnen dat. Daarom is het noodzakelijk om naast een volledig beschikbaarheidsonderzoek in het merkenregister ook een onderzoek bij de Kamers van Koophandel te verrichten. Na dit onderzoek bent u op de hoogte over er oudere handelsnamen bestaan waarvan de eigenaren u kunnen aanklagen wegens inbreuk. Dat wilt u uiteraard voorkomen, u wilt tenslotte ongestoord gebruik kunnen maken van uw merk. Is het merkonderzoek positief? Doe daarna dan nog een handelsnaamonderzoek om alle risico’s uit te sluiten.

4. Wees op tijd!

Helaas komt het geregeld voor dat merkhouders op het laatste moment nog bedenken dat er een merkonderzoek moet plaatsvinden. Dit heeft grote risico’s tot gevolg. Wij zien dan ook vaak dat bij een negatief merkonderzoek toch voor de merknaam wordt gekozen, omdat er geen tijd meer is om het merk aan te passen of om een nieuwe naam te bedenken. Of omdat er al flink in het merk geïnvesteerd is (marketinguitingen, briefpapier etc). Men gaat dan toch door met het merk, ondanks de risico’s die gebruik en registratie ervan met zich mee brengt. U heeft dan weinig in te brengen tegen een sommatiebrief van een oudere merkhouder die op uw deurmat valt. Schakel daarom tijdig uw merkenadviseurs in, het liefst al bij de ontwikkeling van het merk. Uw merkenadviseur denkt graag met u mee en u krijgt tips waar u op moet letten bij het bedenken van een merk.

In onze whitepaper De kracht van een goede merknaam kunt u meer lezen over het bedenken van een merknaam.

Onderzoek is een belangrijk aspect van merkbescherming. Het is cruciaal om uw merk ongestoord te gebruiken. Zorg dat u ruim voor de registratie van het merk gedegen onderzoek laat doen.

Lees ook onze blogs Is uw nieuwe merk nog beschikbaar? en Welke merkonderzoeken zijn er?

Bij het onderzoeken en registreren van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag van u.

Wilt u uw merk onderzoeken? Neem dan contact met ons op.